דיאטת אטקינס מהי? ולמה היא זעזעה את העולם

מה היתרונות ומה החסרונות של דיאטת אטקינס ולמי היא אינה מומלצת מה חשוב לדעת ולכמה זמן היא יעילה לנו מה אוכלים ומה לא אוכלים כל הפרטים כאן

מהי דיאטת אטקינס – מה היתרונות ומה החסרונות של דיאטת אטקינס ולמי היא אינה מומלצת?

דיאטת אטקינס פורסמה בשנת 1972 על ידי הקרדיולוג ד"ר רוברט אטקינס. זאת דיאטה שלא אוכלים בה כמעט  פחמימות וקיימת אפשרות  לאכילה חופשית של חלבונים ושומנים, הדיאטה הזאת זעזעה את עולם הדיאטות שעד אז הגדיר את השומנים כאויב הכי גדול שלנו.

מה הכי חשוב בדיאטת אטקינס?

לפי ד"ר אטקינס, אכילת פחמימות משפיעה עלינו בצורה שהולכת כך : בעקבות כניסת הפחמימות ממערכת העיכול לדם ולפירוקם לסוכרים, מופרש הורמון האינסולין האחראי על העברתם לתאים לצורך ניצול אנרגיה. צריכה מוגזמת של פחמימות מובילה לעלייה של רמת הסוכרים בדם שלנו ולייצור יתר של אינסולין העלול לגרום להשמנת יתר, כולסטרול  גבוה ,סוכרת ,מחלות לב.

אטקינס הסביר כי הימנעות מפחמימות מביאה את הגוף שלנו למצב שהוא מפסיק להפריש אינסולין ומאלצת את התאים לחפש אנרגיה ממקורות אחרים שהם שומנים וחלבונים  ולהוביל לירידה במשקל ושיפור הבריאות
הדיאטה אטקינס, לא כללה פחמימות פשוטות ואף מורכבות כמו: דגנים ומוצרי מאפה, תפוחי אדמה, מתוקים, מוצרי חלב ניגר. בנוסף, היא עמדה על הגבלת הפירות והירקות ואף הימנעות מקפאין שעלול לגרום לנו רצות בעצם את פחמימות וקטניות , הדיאטה מתרכזת באכילת חלבונים ושומנים מהחי בשר, גבינות שמנות, ביצים או חמאה.

לאחר מותו של ד"ר אטקינס בשנת 2003 (במשקל של 117 קילוגרם ורקע של מחלת לב), פרסמו חוקרים, רופאים, דיאטנים וארגוני בריאות אזהרות על סיכון להתפתחות מחלות לב, שבץ ככל הנראה מחוסרים תזונתיים בעקבות דיאטה הזאת . משם והלאה כללי הדיאטה הוחלפו, וכיום הם כוללים הגבלת צריכת השומן הרווי ושומן הטראנס, שילוב מתון של פחמימות מלאות ושומנים מהצומח, עידוד בפעילות גופנית ושימוש בתוספי מזון  במיוחד בשלב הדיאטה הראשון שמפורט לכם פה למטה.

? כמה זמן מומלץ לבצע את דיאטת אטקינס

אתם צריכים לבצע ארבעה שלבים בדיאטת אטקינס:

שלב 1:  מטרת הדיאטה היא לעודד קצב הרזייה מהיר תוך הגבלת הפחמימות בתפריט ל-20 גרם ליום למשך כשבועיים לפחות. 20 גרם פחמימות שווה לפרוסת לחם גדולה, בננה או כחצי כוס אורז.

שלב 2: אתם צריכים לגלות את כמות הפחמימות האישית המעודדת הרזיה (בדרך כלל עד צריכה של 40-60 גרם פחמימות ליום) תוך תוספת הדרגתית של 5 גרם פחמימות מידי שבוע בצורת קטניות או פירות עד לשלב בו נשארו 2-5 ק"ג ממשקל היעד.

שלב 3:  אתם צריכים לתרגל את הרגלי האכילה החדשים ולעדן את הירידה במשקל תוך תוספת נוספת של 10 גרם פחמימות ליום. במידה וההרזיה נעצרת יש להפחית שוב את כמות הפחמימות עד הגעה למשקל היעד שקבעתם לעצמכם.

שלב 4:  מטרתה של הדיאטה היא לשמור על משקל היעד שהצבתם לעצמכם ולהרחיב את מגוון המזונות, אך עדיין אתם צריכים להגביל את כמות הפחמימות שאתם אוכלים (בדרך כלל 45-100 גרם פחמימות ליום כולל לבצע פעילות גופנית)
לטענתו של ד"ר אטקינס על מנת לשמר את המשקל התקין יש לנהוג על פי הכללים תמיד לעומת זאת, אגודת הקרדיולוגים האמריקנית טענה בתוקף לפיה דיאטת אטקינס (בגרסתה הראשונה) תעודד ירידה במשקל לזמן קצר  ועלולה לחשוף נזקים בריאותיים בטווח הארוך יותר אחרי הדיאטה.

:תפריט כללי ומזונות שמומלצים לכם בדיאטת אטקינס

בשלב הראשון מומלץ על פי הדיאטה לשלב דגים, עוף, ביצים, בשר בקר, חמאה ומזונות אחרים עשירים בחלבונים ובשומנים בריאים כמו שמן זית. ניתן לאכול מעט סלט ירוק או ירקות לא עמילניים, כגון ברוקולי או קישואים.

רצוי להימנע:
מצריכת פחמימות יומית גבוהה מ-20 גרם
מפסטה, לחם, דגנים, פירות, ירקות עמילניים או מוצרי חלב שאינם חמאה, גבינה ושמנת.
מאגוזים, זרעים, או קטניות.
מאכילה או שתיית מוצרים המכילים קפאין או אלכוהול.

בשלב השני של הדיאטה בערך לאחר כשבועיים ניתן להוסיף בהדרגה יותר ירקות, זרעים, אגוזים, קטניות, פירות, דגנים מלאים ואלכוהול.

מה הם היתרונות בדיאטת אטקינס:

ציין אטקינס כי הקפדה על עקרונות הדיאטה תוביל להרזיה ולשמירה על משקל תקין, באופן יותר טוב מכל שאר הדיאטות שנבצע שמגבילות בצריכת השומן, לטענתו תפריט הדיאטת אטקינס היא קלה לביצוע, והיא גם מגוון ועשיר, ופוטר אותנו מהסבל הכרוך בדרך כלל בתהליכי ההרזיה של ספירת קלוריות ורעב מתמיד.

כמו כן, אטקינס השתמש במחקרים רבים אשר הדגימו שיפור ברמות הכולסטרול וברמות הטריגליצרידים.

מחקרים עדכניים מדגימים עלייה בערכי כולסטרול הטוב (HDL), ירידה בשומני הטריגליצרידים  וירידה גדולה יותר במשקל בדיאטה דלת פחמימות (עד 40 גרם ליום) לעומת דיאטה דלת שומנים במשך שנה.

חסרונות בדיאטת אטקינס:

כאמור אנשי בריאות ורפואה הזהירו אז והיום מפני סיכונים בריאותיים בביצוע הדיאטה הזאת למשל: עלייה בכולסטרול הרע  ומחלות לב, שבץ, עידוד הפרעות אכילה, מחוסרים תזונתיים קלים עד חמורים מחסור בסיבים, סידן, מגנזיום ואשלגן, נזקים לכליות, לכבד, לכיס המרה ולמערכת העצבים ואף מוות.

 לפי מחקרים עדכניים דיאטה דלת פחמימות עלולה לגרום לעלייה בכולסטרול הרע והחוקרים קוראים לשקול בזהירות  את התועלת בדיאטה אל מול הסיכון בעליית LDL.

 גם לירידה במשקל לא נמצא יתרון לדיאטת אטקינס על פני דיאטות אחרות ונמצא כי היא אמנם יעילה בטווח הקצר אך בתום שנה לא היו הבדלים ניכרים, בנוסף הדיאטה עודדה השמנה חוזרת ושימור אפקט היו-יו מאחר והירידה במשקל נבעה בעיקר מפירוק שרירי ויציאת נוזלים ופחות מרקמת שומן.

הדיאטה אינה מומלצת לחולי לב, כליות, האנשים הסובלים מחוסר איזון של בלוטת התריס, נשים הרות או ילדים.

עוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

דיאטה בעזרת שיטת nlp לשינוי התנהגות וצורת מחשבה

פירות וירקות עשירים בויטמין – C – הנה 8 המדורגים ביותר

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button